Chodíte rádi do cukráren, ať si tam přímo v klidu posedět a poklábosit s kamarádkami anebo si chodíte nakoupit zákusky, které si poté sníte v klidu doma? Pokud ano, tak to nejspíš máte i svou oblíbenou cukrárnu a v ní svůj oblíbený zákusek. Dáváte přednost těm klasickým, jako je špička, věneček, větrník nebo punčový řez, nebo je to nějaký, který umí udělat jen ta vaše cukrárna?
O každý zákusek se můžete pokusit i doma. Internet je plný receptů, a tak se v cukrárně stačí kouknout po názvech a doma můžete googlit. Jenže co si budeme povídat, i když budete zruční jako cukrářky a budete do písmenka dodržovat recept, tak pravděpodobnost, že se vám povede vyrobit stejně hezký, ale hlavně chuťově stejný zákusek je docela mizivá. Mnohdy záleží na mnoha drobnostech, třeba i na tom, jakou použijete značku mouky, jaká je vlhkost vstupních surovin, zda použijete čerstvá nebo sušená vejce atd a výsledek se úplně dokonale nepodaří.
Jedním ze zákusků, který vypadá strašně jednoduše, jsou makronky Hradec Králové. Připomínají sněhové pusinky, která řada z nás běžně vyrábí jako velikonoční cukroví, jenže makronky, to je jiná liga. Mandlová mouka, přesně odvážené bílky, přesnost ve šlehání i v době pečení a v neposlední řadě krém, to vše je velmi těžká souhra, kde nesmíte udělat sebemenší chybičku. A co teprve barvy makronek, to je přímo chemie.
Návštěva cukrárny by měla být spojena s nějakou významnější událostí, protože přece jenom, chodit mlsat do cukrárny často, tak se brzy nevlezete do svého oblečení, ale pokud se do cukrárny stavíte jednou za měsíc, dáte si svůj oblíbený zákusek a ten si pořádně vychutnáte, tak dobrá nálada, kterou si tím určitě spravíte, ta stojí i za to, zajít si druhý den zaběhat.
Máte-li ve svém okolí cukrárnu a v ní šikovné cukrářky, určitě si jednou za čas zajděte zahřešit.